Kako zaštititi svoj Instagram profil?

Zadnjih dana mogli smo svjedočiti brojnim hakerskim napadima na Instagram profile poznatih i manje poznatih osoba. Krađa Instagram računa mnogo je više od samog hakerskog napada. To je krađa identiteta te ulazak u nečiji virtualni svijet koji dijeli s drugima. Osim toga, mnogi su Instagram pretvorili u posao te već godinama grade i rade na svom profilu, koji im je, vrlo često, jedini izvor prihoda.

Nebitno koristite li Instagram za poslovanje te zarađujete od njega ili samo dijelite, sa vama poznatim osobama, dijelove svog života i onog što volite, veoma je važno zaštititi svoj virtualni album uspomena.

Kako zaštititi svoj Instagram račun?

  1. Odaberite jaku lozinku

Lozinka kojom se ulogiravate na Instagram trebala bi sadržavati najmanje 6 znakova, te pripazite da nije povezana s vama osobno, odnosno da bi ju netko mogao pretpostaviti (ime djeteta, datum rođenja, ime kućnog ljubimca itd.). Koristite mala i velika slova, brojeve te različite znakove (%:!,$). Također, bilo bi poželjno da imate posebne lozinke za svaku društvenu mrežu i mail.

Mijenjajte redovite svoje lozinke.

  1. Zaštitite svoj e-mail

Osim zaštite Instagram računa veoma je važno da zaštitite svoj e-mail račun preko kojeg ste otvorili Instagram, jer se hakerski napad može odviti ukoliko netko provali u vaš e-mail. S vašeg maila ima pristup svim lozinkama (ukoliko promijenite lozinku na Instagramu, sve obavijesti vam dolaze na e-mail, odakle netko onda ima pristup vašem profilu). Zbog tog je jednako važno zaštititi i svoj e-mail, jakom lozinkom.

  1. Dvostruka provjera autentičnosti

Jaka lozinka nažalost nije dovoljna kako bi vaš Instagram račun bio siguran, stoga preporučamo da uključite i dvofaktorsku autorizaciju. Proces je zapravo vrlo jednostavan. U postavkama na Instagramu uključite dvostruku provjeru autentičnosti. To znači da će vam prilikom svake prijave s drugog uređaja, SMS-om stići kod koji morate unijeti kako bi se ulogirali. Na taj način možete znati ako se netko pokušao prijaviti na vaš profil.

Također ovu opciju nude i različite aplikacije pa možete i na taj način zaštititi svoj račun.

Dvostruku provjeru autentičnosti možete uključiti i za svoj e-mail račun.

 

  1. Log-out

Ukoliko se prijavljujete na svoj profil sa tuđeg mobilnog telefona ili računala, obavezno se odjavite nakon što završite s korištenjem. Također, nemojte spremati lozinke, odnosno da browser zapamti vaše podatke.

  1. Zaštitite svoj mobilni telefon

Sve ovo zaštite ništa ne znače ukoliko vam netko ukrade ili izgubite mobilni telefon. Stoga, veoma je važno da zaštitite i svoj mobilni telefon. Obavezno stavite lozinku, otključavanje na otisak prsta ili skeniranje lica. Također, uključite opciju „Find my Iphone“ za Iphone uređaje, te „Find my phone“ za Android.

  1. Pazite što klikate

Izuzetno je važno da pazite na to gdje se ulogiravate te kakve linkove otvarate. Hakeri vrlo često koriste razne „smicalice“ kako bi vas naveli da im ostavite svoje podatke pa tako naprave sučelje slično Instagramu. Vi mislite da se ulogiravate u Instagram, a oni dobiju sve vaše podatke.

Stoga pazite što otvarate i gdje se ulogiravate.

Ovo je primjer lažnog maila koji vam može stići.

  1. Aplikacije

Pazite kojim aplikacijama dajete ili ste već dali pristup svom Instagramu (poput aplikacija za provjeru broja pratitelja, planiranje objava itd.).

Sve to možete provjeriti u postavkama svog mobilnog telefona te maknuti odobrenje ukoliko sumnjate da neke aplikacije nisu provjerene.

 

Korištenjem ovih koraka, u velikoj mjeri možete osigurati svoj Instagram račun od hakerskog napada. U većini slučajeva hakeri će odustati od profila koji su zaštićeni jer im treba puno više vremena i napora da bi probili zaštitu.

Nažalost, hakeri su svakog dana u potrazi za novim sigurnosnim propustima te načinima kako narušiti online sigurnost. Ono što možemo je otežati im taj posao koliko god je moguće.