Kreativnost – talent ili vještina?

Svaki čovjek rođen je sa željom da pronađe i nauči nešto novo. Naša je želja, ali i potreba svakodnevno pokušavati i proučavati nove načine kako da sami sebe ili zadovoljimo ili pronađemo rješenje za određeni problem.

Dakle, iz ovoga možemo reći da je kreativnost proces stvaranja novih ideja, rješenja, pojmova ili tehnika. Slijedom toga, svaki (moderan) čovjek kreativan je svakoga dana, bez obzira što radi i u kakvom okruženju živi jer je konstantno pod pritiskom, zbog čega mora pronalaziti nova rješenja problema.
Kreativnost je, osim životne vještine, i jedna od poželjnih vještina i u nekim određenim zanimanjima i strukama, kao što su umjetnost, dizajn, građevinarstvo, ekonomija (marketing) i sl.
Svima njima zadatak je, u konačnosti, doći do potpuno novih ideja ili rješenja, koja će im donijeti neku vrstu profita. No, jedno od najvećih pitanja i dilema jest kako konstantno biti kreativan, kako potaknuti kreativu te kako ustvari izgleda kreativno razmišljanje.

Ima li onda smisla reći da je kreativnost samo još jedna u nizu urođenih vještina koje se, kroz godine iskustva i obrazovanja, unaprjeđuju? Apsolutno – da!

Marketing, kao i cijela komunikacijska industrija, u koju možemo ubrojiti i odnose s javnošću, komunikologiju, novinarstvo i dizajn, svakodnevno se susreću s kreativom i njihov je posao da svakoga dana osmišljavaju kreativna rješenja.

Ponekad će zaposlenici reći kako zapravo ni ne znaju definirati kreativnost jer to je jednostavno njihov način rada i razmišljanja, ali i oni se nerijetko susreću s nedostatkom inspiracije, odnosno nemogućnošću (jednostavnog) dolaska do rješenja.

U nastavku teksta donosimo vam samo djelić savjeta za poboljšavanje i poticanje kreativnosti koje možete primjenjivati i u svakodnevnome životu, a ne samo u poslu ili obrazovanju.

 

 

Razmišljajte o rješavanju svih vrsta problema – Najlakše je reći da imate problem i ne napraviti ništa po tom pitanju. Pokušajte razmišljati kako ga riješiti, napravite plan, razradite svaki korak. Tako sami sebe potičete na mnoge kognitivne procese koji će, s vremenom, stvarati potpuno nova rješenja. A kreativnost smo definirali kao nov način pronalaska rješenja, zar ne?

Promišljajte o društvenim problemima i pojavama – Mnogo je problema i izazova na leđima naše generacije, da ne kažemo naše civilizacije. Klimatske promjene, izazovi modernog čovjeka, međuljudski odnosi… Sve su to problemi koji se tiču svakoga od nas. Pokušajte razmišljati o njima onako neobavezno, dok se vozite prema poslu ili dok kuhate. Razvit ćete vlastite teorije i argumente kojima ćete obogatiti vlastiti mehanizam za rješavanje nekih možda malo manje globalnih, ali nama bitnijih, vlastitih poteškoća.

– Čitajte – Čitajte zaista bilo što. Novine, časopise, znanstvenu literaturu, romane, ljubiće, portale… Čitanjem razvijamo vokabular, ubrzavamo tok misli, poboljšavamo komunikaciju. I još mnogo toga. Koliko puta ste nešto htjeli reći, ali niste se znali „pravilno izraziti“ zbog čega ste zakomplicirali konverzaciju? Redovitim čitanjem naprosto uvijek imamo spremne riječi kojima ćemo se u trenutku konverzacije poslužiti, što može biti od iznimne koristi pri bilo kakvom (kreativnom) izražavanju (javnim nastupima, prezentacijama, pri pisanju…)

– Razvijajte se – Interesirajte se za što više tema i područja. Time se obogaćujete na mnogo nivoa, a rješavanje određenog problema ili stvaranje novih ideja zahtjeva i znanje iz mnogo struka i industrija.

– Konzumirajte kreativan sadržaj – Znate onaj osjećaj nakon što poslušate nekog dobrog izvođača ili pogledate neki dobar film ili seriju, pa ste još satima pod dojmom veseli i dobro raspoloženi? E pa to je znak da je poruka dospjela do vas. Nema ničeg ljepšeg nego uživati u blagodatima nekog kreativnog sadržaja (glazbe, filma, kazališta, knjige …) i dobiti inspiraciju za stvaranje vlastitog sadržaja. I zato uživajte u onome što vas nadahnjuje jer nošeni tom dobrom vibrom i sami smo u mogućnosti stvoriti nov i kreativan sadržaj.

Nebitno je jesmo li „primorani“ svakodnevno biti kreativni ili to tek želimo postati, činjenica jest da nam je kreativnost usađena. Bez nje, ljudski rod teško da bi dogurao do ovakvog stupnja razvijenosti. Ona je samo čovjekova vještina koju treba vježbati i brusiti, od malih nogu, te talent i karakteristika cijelog ljudskog roda s kojom je rođen svaki čovjek na ovome svijetu. Bez iznimke.